Current Affairs August 2020 – Download August Current Affairs PDF in Hindi

Current Affairs August 2020: Current Affairs of August 2020 with Latest Current affairs August 2020 PDF for the preparation of SSC Exam – SSC CGL, SSC CPO & SSC CHSL, RRB NTPC, RRB Group D  & Other Govt Exam. Our Current Affairs of August 2020 PDF covers various sections like National August  Current Affairs 2020, business & economy, Indian and International affairs 2020, defense, environment current affairs, persons, and many for competitive exams preparing aspirants.

Current Affairs August 2020 – Download PDF

What are the topics covered in Current Affairs August 2020?

Here Current Affairs August 2020 PDF Download material covered all important current affairs 2020 events which appeared in the Exams Cloud website. It will be a complete package for aspirants who are appearing for all Competitive Exam. Kindly check our below links & make your hand notes from our content.

Topics covered in the 2020 August month Current Affairs are

  • International News,
  • National News (ie. Indian Affairs),
  • important events associated with Science & Technology, Environment,
  • Bills & Acts Passed by Government,
  • Defence News,
  • About important Persons, Places,
  • Banking & Economical News,
  • Awards & Honours,
  • Sports News,
  • Revolutionary Updates on Arts & Culture,
  • Obituary,
  • Summits & Conference,
  • Important Committee,
  • Schemes,
  • Appointments,
  • Important Days & its Theme for Current as well as upcoming Year,
  • Books & Its Authors,
  • Agreements & MoUs,
  • Budget, Taxes,
  • Various Important Lists & Indexes,
  • Visits by World Presidents, Prime Ministers,
  • Political affairs and all Current News.

List of Important Days in August 2020

Date Special Day
1 August
  • राष्ट्रीय पर्वतीय पर्वतारोहण दिवस
  • Yorkshire Day
4 August
  • मित्रता दिवस
  • अमेरिकी तट रक्षक दिवस
6 August हिरोशिमा दिवस
7 August अंतर्राष्ट्रीय बीयर दिवस
9 August
  • भारत छोड़ो आंदोलन दिवस
  • नागासाकी दिवस
  • विश्व के स्वदेशी लोगों का दिन
12 August अंतर्राष्ट्रीय युवा दिवस
13 August इंटरनेशनल लेफ्टहैंडर्स डे
14 August Youm-e-Azadi (पाकिस्तान स्वतंत्रता दिवस)
15 August भारतीय स्वतंत्रता दिवस
16 August बेनिंगटन बैटल डे
17 August इंडोनेशियाई स्वतंत्रता दिवस
19 August
  • विश्व फोटोग्राफी दिवस
  • विश्व मानवतावादी दिवस
20 August
  • विश्व मच्छर दिवस
  • सद्भावना दिवस
  • भारत अक्षय उर्जा दिवस
23 August
  • दास व्यापार और उसके उन्मूलन की याद के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस
  • स्टालिनवाद और नाजीवाद के पीड़ितों के लिए यूरोपीय दिवस
26 August महिला समानता दिवस
29 August राष्ट्रीय खेल दिवस
30 August लघु उद्योग दिवस
31 August Hari Merdeka (मलेशिया राष्ट्रीय दिवस)

 

Q1) राष्ट्रीय उर्दू भाषा विकास परिषद द्वारा विश्व उर्दू सम्मेलन का आयोजन किस शहर में किया गया था?

  1. लखनऊ
  2. पुणे
  3. नई दिल्ली
  4. भोपाल

Ans- नई दिल्ली

Q2) किस बैंक ने अपने ग्राहकों के डिजिटल अनुभवों को बढ़ाने के लिए Adobe के साथ एक रणनीतिक साझेदारी की घोषणा की है?

  1. एक्सिस बैंक
  2. आईसीआईसीआई बैंक
  3. यस बैंक
  4. एचडीएफसी बैंक

Ans- एचडीएफसी बैंक

Q3) किस राज्य / केंद्र शासित प्रदेश सरकार ने घरों तक सीमित छात्रों के लिए ‘स्वस्थ शरीर, स्वस्थ मन’ अभियान शुरू किया है?

  1. पुडुचेरी
  2. दिल्ली
  3. पंजाब
  4. गोवा

Ans- दिल्ली

Q4) रक्षा मंत्री श्री राजनाथ सिंह ने एनसीसी कैडेटों के ऑनलाइन प्रशिक्षण देने के लिए कौन सा मोबाइल ऐप लॉन्च किया है?

  1. DGNCC
  2. NSNCC
  3. NCCDT
  4. OTNCC

Ans- DGNCC

Q5) किस मंत्री ने जीआईएस (GIS) से लैस राष्ट्रीय भूमि बैंक प्रणाली की  शुरुआत की है? यह निवेशकों को औद्योगिक भूमि और संसाधनों की उपलब्धता के बारे में वास्तविक समय की जानकारी प्राप्त करने में मदद करेगी।

  1. नरेंद्र मोदी
  2. नितिन गडकरी
  3. पीयूष गोयल
  4. राजनाथ सिंह

Ans- पीयूष गोयल

Q6) किस लाइफ इंश्योरेंस कंपनी ने ‘स्मार्ट असिस्ट’ नाम से एक रियल टाइम वर्चुअल सहायता शुरू की है?

  1. कोटक महिंद्रा
  2. आदित्य बिरला
  3. बजाज आलियांज
  4. भारती एक्सा

Ans- बजाज आलियांज

Q7) आईआईटी एलुमनाई काउंसिल ने दुनिया के सबसे बड़े और सबसे तेज हाइब्रिड क्वांटम कंप्यूटर को बनाने के लिए किस देश के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. जापान
  2. इजराइल
  3. अमेरिका
  4. रूस

Ans- रूस

Q8) सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्रालय ने किस नाम से एक मानसिक स्वास्थ्य पुनर्वास हेल्पलाइन नंबर शुरू किया है?

  1. आशा
  2. उम्मीद
  3. किरण
  4. भरोसा

Ans- किरण

Q9) संस्कृति मंत्रालय ने भारतीय पुरातत्व सर्वेक्षण (ASI) के कितने नए क्षेत्रों (सर्किल) की घोषणा की है?

  1. सात
  2. चार
  3. नौ
  4. दस

Ans- सात

Q10) नीति आयोग की निर्यात तत्परता सूचकांक 2020′ में किस राज्य ने शीर्ष स्थान हासिल किया है?

  1. महाराष्ट्र
  2. गुजरात
  3. तमिलनाडु
  4. ओडिशा

Ans- गुजरात

Q11) भारत और किस देश ने 3 सितंबर, 2020 से एक नया व्यापार मार्ग खोलने का फैसला किया है?

  1. मालदीव
  2. ईरान
  3. बांग्लादेश
  4. श्रीलंका

Ans- बांग्लादेश

Q12) केंद्र सरकार ने हिंदुस्तान एयरोनॉटिक्स (HAL) में कितने प्रतिशत हिस्सेदारी बेचने का फैसला किया है?

  1. 10%
  2. 25%
  3. 15%
  4. 20%

Ans-15%

Q13) प्रधान मंत्री मुद्रा योजना (PMMY) के तहत महिलाओं को ऋण देने की सूची में सबसे ऊपर कौन सा राज्य है?

  1. कर्नाटक
  2. महाराष्ट्र
  3. तमिलनाडु
  4. पश्चिम बंगाल

Ans- तमिलनाडु

Click HEre to Download Current Affairs August 2020 PDF!

Join our Social Channels For updates:

Join us Telegram Channel

Subscribe Us On YouTube

Like Us On Facebook

Follow Us On Twitter

Follow Us On Instagram

 

Thanks,
Team Exams Cloud

Share & Support Us